Att datera hyvlar är en konst

Ofta undrar jag hur gammal en hyvel egentligen är. Tycker det är fascinerade att kunna använda verktyg som kanske är över hundra år gamla och fortfarande i gott skick. En av mina absoluta favorithyvlar är en Stanley 608 BedRock från början av 1900-talet. Tänkte därför skriva lite om hur man kan gå tillväga för att datera sin hyvel. Passar då också på att ge lite input till Jonatan som frågade hyveln på bilden.

image1

Vanligen går jag till flödesschemat hos “hyperkitten” som bygger på Patric Leach typstudie av Stanley #4. Den bygger på de förändringar som gjorts över tiden med storlek på framknoppen, antalet patentdatum, utseende på hyveljärnsstödet och så vidare. Det är förresten därifrån beskrivningen “Type 11” om en hyvel kommer.

Andra detaljer är till exempel hur hyveljärnsstödet sitter på sulan. Här är två #7or som väntar på att fixas. Den nedre är en typ 7 och den övre typ 9. Man ser tydligt skillnaden i konstruktionen och att den äldre har mycket större anliggningsyta.

2015-12-24 12.04.44 2015-12-24 12.10.05

Nu är det dock så att Jonatans hyvel är tillverkad i England. Då gäller inte typstudien. Den gäller bara USA-tillverkade Stanleyhyvlar.

Då kan man säga att den är gjort tidigast 1937 då Stanley började göra verktyg i England. Signaturen zitan på det australiensiska snickarforumet sammanfattar den enda typstudien av Engelska Stanleys jag sett så här:

Type 1: 1937-1939
Type 2: WW2, hard rubber adjusting nuts..
Type 3: Postwar – steel bits
Type 4: Whenever those rib thingys appear on the beds (about 1972)
Type 5: Whenever the beds are marked 12-00X?
Type 6: 1983-present. The G12-00X planes

image2

Jonatans  hyvel ser ut att ha mässingsratt och inga gjutna ribbor vid handtaget och är alltså troligen från 1937-1939.

Har man till äventyrs hittat en Stanley från Australien kan man få vägledning från Hand Tool Preservation Association of Australia

Har man istället en Record så kan man gå till David Lynch sida.

Posted in Uncategorized | 2 Comments

2 Responses to Att datera hyvlar är en konst

 1. Jonatan skriver:

  Hejsan!

  Tack så mycket för matnyttig information! Jag har inte läst någonstans att det var skillnad på årtalen på engelska och amerikanska. Det var rolig läsning. Jag skickar en bild sedan när jag har färdigställt hyveln. Tack ännu en gång. Är det rosewood i handtagen på dessa med? Det var svårt att få bort all fernissa eller vad det nu är på handtagen så det är svårt att urskönja.

  Mvh Jonatan

  • admin skriver:

   Om du har tur, och en tidig engelsk hyvel, är handtagen i Rosewood (eller rosenträ eller möjligen jakaranda). De senare har handtag i bok eller liknande trä.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *