Att göra iordning ett nytt hyveljärn

Som David Charlesworth säger: “The secret of preparing a curved blade is to take nothing off the middle”

För några år sen hade jag glädjen att tillbringa en vecka hos David Charlesworth i Devon i södra England på kurs i ”Tool Tuning” Där lärde jag mig dels att slipa och bryna stämjärn och hyvelstål riktigt vassa och dels att renovera hyvlar så att fungerar perfekt. David är en vänlig och pedagogisk lärare som säger sig lida av perfektionistsjukan. Det innebär att hans fokus ligger på detaljerna och tempot kan bli ganska lågt. Å andra sidan är de fem dagarna fyllda med så mycket information att man knappt hinner smälta allt.
Här är en bearbetad version av mina anteckningar kring hyveljärn.

En vass egg är där två plana polerade ytor möts längs en linje. Ju tunnare denna linje är desto vassare egg. I en ideal värld saknar linjen tjocklek. I verkligheten begränsas tjockleken av stålets egenskaper och hur fint slipkorn man använder. Vinkeln mellan ytorna spelar dock ingen roll för om en egg är vass eller inte. En sickel är ju vass med en eggvinkel på 90 grader!

En gammal hyvel mår ofta bra av ett nytt lite tjockare hyveljärn. Jag använder Hock, Lie-Nielsen eller Ray Isles. Hockjärn finns till exempel hos Johan Rubank. Ett nytt hyveljärn måste göras i ordning innan det kan användas. Det räcker inte med att bryna slipfasen lite grand!

Börja med baksidan
Bryn baksidan av bladet på en 800-sten tills det är plant och alla repor från tillverkningen är borta. Det ser man på att det har en jämn mattgrå färg hela vägen ut till kanten. DC anbefaller sina ”patenterade” rörelser ”Movement 1” och ”Movement 2” på en 800-sten. Detta gör att stenen nöts till en konvex form och man risker inte att runde järnets baksida som skuller ske på en konkav, dvs skålformad, sten. Movement 1 är lägga järnet på stenen så att eggen hänger ut över kanten utanför stenen och dra järnet fram och tillbaka i stenens längsriktning samtidig som man låter eggen sakta krypa upp på stenen. Vänstra handens tumme trycker slipfasen mot stenen så hårt man orkar. När eggen är ca 15 mm in från kanten låter man den krypa ut igen. Eggen ska bara vara på stenen 50% av tiden. Efter ca 75-100 drag fram och tillbaka vänd stenen 180 grader och upprepa ”movement 1”. Nu är det hög tid att plana stenen. Jag använder ett grovt DMT diamantbryne men ett extragrovt går lika bra. Våtslippapper, 180 korn, på en planglasskiva är ett annat bra alternativ.
Därefter är det dags för ”movement 2” som är att lägga jänet på samma sätt tvärs stenen med eggen hängande ut ca 15 mm och dra eggen fram och tillbaka över kanten på brynet samtidigt som man flyttar järnet sakta i brynets längsriktning. Efter en gång fram och en gång tillbaka vänd stenen 180 grader och upprepa. Plana brynet igen! Om baksidan på hveljärnet nu har en jämngrå yta ända ut i kanterna och det inte finns några djupa repor kvar, fortsätt till nästa steg, annars upprepa ”movment 1” och ”movement 2” så många gånger som behövs.
Om det verkar ta en evighet att få ytan plan ända ut i kanterna, ofta är det ett av hörnen som trilskas, ge upp och använd slipstenen och slipa av en millimeter eller så från eggen så blir du av med problemet.
Nu är det dags för DCs berömda ”ruler trick” dvs linjaltricket. Lägg en tunn linjal, ca ½ mm tjock, längs ena långsidan på din poler sen (6000-8000 korn alltså) så att endast eggen på hyveljärnet kommer att slipas och poleras och kör ”movement 2” en 20-30 drag. Nu ska du ha ett tunt polerat band längst ut på hyveljärnets baksida.

Forma en kurva på eggen
Färga slipfasen med en spritpenna. Sätt hyveljärnet i ett brynstöd i 33 graders vinkel.

Håll tyck på bladet i punkt 5 enligt bilden här ovanför och bryn på ett grovt bryne (800-1200) tills en triangel bildas av avskavd färg och täcker ungefär en fjärdedel av eggen. Det tar ca 20-25 drag med hårt tryck. Räkna dragen. Om en större kurva önskas kan man hjälpa till genom att lägga en tunn plast remsa under den motsatta sidan bladet.

Bryn motsatta sidan bladet med tryck i punkt 4 och något färre drag. Kontrollera att det bildas en lika stor triangel på den sidan också.
Bryn 3-4 drag med fingrarna i position 3 och i position 2 och ett i position 1. Känn efter att det bildats en grad längs hela baksidan på eggen.
Flytta tillbaka hyveljärnet i stödet ca 2 mm vilket ändrar vinkeln till ca 35 grader. Polera eggen på en 6000-8000 sten med 4-5 drag i alla fem positionerna.
Polera bort råeggen på baksidan med hjälp av linjaltricket.

Nu är det bara att sätta tillbaka spånklaffen så nära eggen som möjligt och försiktigt sätta tillbaka järnet i hyveln och justera in en bra spåna. Mer om det kommer senare.

Posted in Slipa och bryna | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *