Att renovera en gammal hyvel

Jag gillar att renovera gamla hyvlar så att de blir nästan lika bra som en ny av god kvalitet.
För ett tag sen köpte jag en putshyvel, Stanley 4 ½, på Ebay för att ha justerad för att passa svårhyvlat virke. Jag ägnade några dagar åt att få den i ordning och passade då på att ta några suddiga bilder med mobilen. Här en kort beskrivning av arbetet:

Började med att skruva isär den och göra rent alla delar. Det funkar oftast bra med lacknafta, en mässingsborste eller gammal tandborste och tålamod. Den här hyveln var inte så rostig så jag slapp ge den ett bad i citronsyra eller annan rostlösande vätska.

Det är viktigt att hyveljärnstödet, det som på engelska kallas ”the frog” och håller hyveljärnet på plats, sitter stadigt och har en helt plan yta där stålet ligger an. Jag brukar märka anliggningsytorna mellan sulan och stödet med en spritpenna och gnugga dem mot varandra för att se hur stor kontaktytan är. Är den mindre än ca 50% skrapar och filar jag de blanka ytorna på sulan något och gör sedan om proceduren. De blanka ytorna är alltså de som har kontakt med varandra och alltså är högre än resen och därför hindrar att den övriga ytan får kontakt. Det kan ta några gånger tills kontaktytan är tillräckligt stor. I det här fallet hade jag tur och kunde gå direkt till nästa steg och lägga lite slippulver mellan delarna och gnugga en stund. Det gav en anliggning på nästan 100%! Jag använde aluminiumoxid (90 korn) som är vanligt slipkorn i lösform. Jag köpte min burk på Axminster när jag var förbi där för ett par år sedan men fungerar bra med ventilslippasta också.

Ovansidan på hyveljärnstödet planade jag med hjälp av våtslippapper på en planglasskiva tills den var slät. Började med 120 papper fortsatte med 240 och 400. Sen fick det räcka.

En annan viktig detalj är att spånklaffen sitter tätt mot hyvelstålet. Genom att hitta en lämplig liten spillbit kan man palla upp den bakre ändan av den så att man kan får en bra vinkel och slipar framkanten vass på våtslippapper på glasskiva. När man monterat spånklaffen mot hyveljärnet kan man hålla upp den mot ljuset och titta efter att ingen ljus syns mellan klaff och järn.
Satte sen spånklaffen i ett brynstöd och slipade framkanten i 45 graders vinkel. (också från 120 till 400 papper)

Öppningen i den här hyveln var ganska ful och sned så jag valde att fila upp den lite. Ritsade ett streck och spände fast hyveln med 15 graders lutning och filade försiktigt till strecket.

Är ganska nöjd med resultatet av filandet och injusteringen av hyveljärnsstödet. Bladmåttet på bilden är 0.20 mm och får precis plats framför stålet.

< Efter att ha monterat tillbaka det rengjorda och vaxade handtaget och knoppen och satt bladet på plats är det dags att plana sulan. Det är viktigt att bladet sitter på plats och att spännklaffen trycker fast det med rätt kraft. Järnet ska naturligtvis vara backat tillbaka sp det inte sticker ut och blir bortslipat! Det tar tid att plana sulan men är värt besväret eftersom sulans planhet avgör hur tunn spåna hyveln kan ta. Även här använder jag sandpapper på glas. Efter som sulan var ganska ojämn började jag med 80 papper och slet ett bra tag. På bilden syns resultatet efter ett tag. Jag ritade på ett rutnät med märkpennan för att se var jag slipade någonstans. Det finns risk att man rundar sulan när man försöker plana den. För att minska risken att göra sulan bananformad i längdriktiningen ser jag till att dra nästan halva hyveln över kanten på papperet innan jag vänder och drar åt andra hållet. Greppet är också viktigt. Man ska se till att få tryck rakt ner mot papperet och alltså hålla händerna ovanpå hyveln och trycka snarare än att hålla händerna som när man hyvlar som vanligt. Det minskar också risken att runda av sulan i den andra riktningen. (om man börjar få rundning här kan man räta upp det genom att använda en smal remsa slippapper som bara tar i mitten på sulan) Rutmönstret på sulan är viktigt för att se hur det går men det är bra att kolla med en linjal och bladmått också. Det är svårt att förklara men efter att ha planat några sulor får man en känsla av hur man ska hålla och trycka för att korrigera små avvikelser. Dammsug pappret så fort det samlats spån på det och byt det ofta. En sex sju 80-papper senare är sulan slät och jag fortsatte snygga till den med 120, 240, och 400. Tog även kanterna lite försiktigt för att få bort en del rost och missfärgning. Som avslutning putsade jag sulan ordentligt med Autosol på 0000-stålull och la på lite flytande hårdvax. Jag använder vanligt bilvax.

Avslutningsvis var det bara att göra ren hyveln ordentligt, bryna hyveljärnet och testa.

Jag använder ett Lie-Nielsenjärn i den här hyveln eftersom det både är lite tjockare och håller skärpan längre. Här använde jag tre stenar. En konkav diamantsten (ca 600korn) som ger en svag kurva på hyvelstålet. En japansk 1200 sten och en japansk 8000 sten. Eftersom syftet med just den här hyveln är att kunna hyvla svårare trä med mindre risk för utrivning bryner jag också en vinkel på 25 grader på baksidan av stålet. Det ger en effektiv skärvinkel å 70 grader (25 + hyvelns 45) vilket räcker för det mesta. Annars får man ta fram sickeln.

Posted in Renovering | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *