Att slipa en Sickling, en berättelse i bild

En sickel är en fyrkantig bit tunn stålplåt härdad något hårdare än ett sågblad i en handsåg. Jag har provat sicklar från Bacho. Veritas och Lie Nielsen och kan inte säga det är någon större skillnad mellan dem.
Tricket med en sickel är, som vanligt,i att få den vass på rätt sätt. Till skillnad från ett hyveljärn har böjer man på sickeln en liten krok på eggen mha ett polerstål. Kroken är det som skär spånor och den gör det med en så hög vinkel att risken för urrivning försvinner och ytan blir slät.
Husguden Chris Schwartz har en bra artikel här. Han har också gett ut en hyfsat bra DVD på ämnet.
Detta är min variant på temat:

Här är utrustningen jag använder, från höger till vänster. En King 800 sten, en King 8000, ett grovt diamanbryne att plana stenarna med, en enkelradig fil och ett sickelstål. Dessutom behövs ett par träbitar från spillådan.

Utrustning för att skärpa en sickel

Steg 1. Fila kanten jämn. Jag sätter sickeln i framtången och lägger en träkloss bredvid så att sickeln sticker upp en halv mm eller så. Det hjälper mig att styra filen vinkelrätt. Målar på med lite svart märkpenna så jag ser vad som filas bort. Det är klart när färgen är borta.

Steg 2:
Slipa båda kanterna på den grova stenen (800) stödd mot en träkloss. Vrid klossen så att sickeln inte nöter ett spår på samma ställe i stenen.

Steg 3:
Bryn alla fyra långsidor på den grova stenen

Steg 4:
Polerar kanterna på den fina (8000) stenen på samma sätt som tidigare

Steg 5:
Polerar alla fyra långsidorna på den fina stenen. Jag lägger en linjal under sickeln för att bara polera den yttersta kanten närmast eggen. Spar massor av tid och kraft.

Steg 6
” Tickar” kanten. Ja det låter så när man drar stålet fram och tillbaka längs sickelns kanter

Steg 7:
Böjer ner kroken genom att dra sickelstålet vågrätt ett par gånger och sedan några gången nedvinklat ca 10-15 grader. Känner efter med fingret att det blivit en liten krok. Den syns inte men kittar en fingertopp lite grand.

Klart!

En bild på resultatet. En sickel ska ju skära spånor, inte damm.

Engelsk ordlista: Sickel: Card scraper, sickelstål: Burnishing iron, Burnishing rod.

Posted in Sicklingshyvel, Slipa och bryna | Tagged as: , | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *