Äventyret fortsätter

Tillbaka från sommarsemestern har jag kunnat lägga några timmar i garaget på att bygga vidare på min bänk.

Här har jag limmat ihop de två stora blocken. Det var inte så enkelt som jag hade hoppats! Jag fick lägga en hel del tid på att hyvla de båda kanterna raka och vinkelräta för att få en tät fog. Det gick så där. Fogen kunde ha blivit snyggare men det får duga för en hyvelbänk. Rådet till andra blir att limma en planka i taget, men då blir det mer jobb att plana bänken för hand senare. Hur man än vänder sig har man visst rumpan bak.

När limmet torkat kapade jag skivan jämn i båda ändar med min sänksåg. Jag var tvungen att såga från båda sidor och ta den sista millimetern med en ryoba, en japansåg alltså. Nästa steg var att hyvla den högra änden rak och vinkelrätt. Det är viktigt för baktångens funktion. Den vänstra ändan behöver bara se bra ut.
Detta är ett bra användningsområde för en stöthyvel. Jag började med min Veritas NX-60 Jag har ett rakt stål i den men insåg snart att jag behövde en blad med kurva på för att få den att ta på de rätta ställena för att justera vinkeln på bänkens ända. Fram kom min gamla trotjänare LN 60½. En av mina favorithyvlar! Det gick dock förvånansvärt enkelt att snygga upp efter sågen.

Med ändan snygg var det dags att rita på för den urgröpning som behövs för baktången. Jag använder ett sk wagon vice från Bench crafted. Det verkar både funktionellt, gediget och snyggt.

Efter ett par rejäla workoutpass med handöverfräs, stämjärn, skölpar, några olika hyvlar och till slut sickel är urgröpningen klar.

Posted in Hyvelbänk | 5 Comments

5 Responses to Äventyret fortsätter

 1. petri skriver:

  det börjar arta sej! – beställde du tången direkt från benchcrafted? vad blev totalkostnaden hem till dörren med frakt o allt? funderar på att beställa deras ritningar på shakerbänken med tängerna (tångarna?)
  /petri

 2. Ludde skriver:

  Vad kul att läsa om en svensk som gör en roubo-hyvelbänk. Inte tror jag att fransmännen anade att den skulle bli en sån modefluga över hundra år senare=)

  Kul blogg!

 3. Christoffer skriver:

  Underbar bänk. Har tittat avundsjukt på engelska bänkar och de brukar likna roubo-bänken.

  Jag skulle också vilja veta vad fraktkostnaden blev för ”järnet” till din baktång.

  • admin skriver:

   Jag tror frakten var ca $80. Hade äran och glädjen att träffa Jameel som ligger bakom Benchcrafted för ett par veckor sedan. Fantastiskt trevlig kille som egentligen är professionell ikonmålare som bygger arabiska lutor som sidoverksamhet. Såg en ikon han målat och den låg i en sinkad låda han snickrat och båda var häpnadsväckande vackra.

   • Christoffer skriver:

    Tackar för det. …Inte så blodigt ändå!

    Det är sådana människor man tycker om och minns. Lycka till med din bänk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *