Böcker om hyvlar och hyvlande

2015-02-15 10.37.46

Tänkte jag skulle skriva några rader om några av mina böcker som handlar om hyvlar och hyvling. Jag har valt ut några som fokuserar på verktyget, hur man får det att fungera och hur man använder det. Inte så mycket på vad man använder det till. Det är naturligtvis ingen fullständig lista utan bara de jag hittade vid en snabb titt i hyllan. Lägg gärna en kommentar om du saknar någon av dina favoriter i ämnet eller tycker att jag är ute och cyklar.

David Charlesworth
Jag måste naturligtvis börja med David. Det var hans första bok, ”Furniture-making techniques” som fick mej intresserad av att renovera gamla hyvlar och att använda dem i mitt snickrande. Hans tre böcker är egentligen samlingar av hans artiklar i Furniture & Cabinet Making magazine och spänner över ett ganska brett spektrum. Del 1 innehåller egentligen allt man behöver veta om hur man får en hyvel att fungera, ”in fine fettle” som det heter. Allt från att fila delarna så de passar och slipa sulan plan till att bryna hyveljärnet. Dessutom en hel del andra intressanta artiklar. Del två är mer av samma bland annat lite om att använda stödlåda. Del tre är mer strukturerad och sammanfattar allt om att göra i ordning hyveln, slipa och bryna och till och med en serie om att bygga en egen infill. För den som har möjlighet och vill gräva sej ner i hyvlandet ordentligt rekommenderar jag en kurs hos David i Devon, England. Jag var där en vecka 2006 och njöt av varenda sekund. Trevligt sällskap, god öl och jag lärde mej massor. Att David dessutom är en väldigt trevlig herre med en trevlig fru och en massa hundar och katter gör det hela ännu bättre.

Joseph Moxon
En härlig liten bok från 1600-talet som bland annat beskriver olika hyvlar och hur man använder dem. Min utgåva från Lost Art Press har dessutom bra kommentarer från Christopher Schwarz som hjälper en att förstå den ibland lite tillkrånglade texten.

Planecraft
En bok som nog egentligen är en reklamskrift för Record-hyvlar. Trots det är den ganska informativ om hur man använder olika hyvelmodeller till olika ändamål. Världen, åtminstone på handverktygsforum runt om, är lite delad kring denna bok. Några ser den som bibeln där varenda ord ska tolkas bokstavligt och slutgiltigt medan andra tycker den tycker den är skräp. David Charlesworth tycker den borde brännas då den gör så mycket skada. Det han menar är stycket som säger att en rubank absolut måste ha ett rakt hyveljärn. Han förordar att bryna med en svag kurva vilket han ser som det rätta sättet att justera en kant som inte är vinkelrät. Jag tycker den är kul och informativ men ska ibland tas med en nypa salt då den kan bli lite väl dogmatisk och varumärkestrogen.

Aldren Watson
”Hand Tools. Their ways and workings” Boken beskriver alla sorters handverktyg och hur de används. Den är fantastiskt illustrerad med 450 teckningar. Den innehåller så gott som alla hyveltyper och hur de används. Kapitlet om bänkhyvlar beskriver noga hur man ställer in och använder dem.

Andy Rae
”Choosing and using hand tools” Trevlig bok med massor av fina bilder och användbar information. Hyvelkapitlet kort men informativt. Man bläddrar gärna i den och tittar på bilderna.

Jim Kingshott
”Making and modifying woodworking tools” Bibeln när det gäller att göra infillhyvlar men den har också ett bra kapitel om Bailey-hyvlar och hur man kan ”trimma” dem.

Michael Dunbar
”Restoring, Tuning & Using Classic Woddworking Tools” Oumbärlig för den som gillar att fixa loppisfynd. Finns i nyutgåva här.

Graham Blackburn
”Traditional woodworking handtools” Påminner om Watsons bok ovan. Lite större format och mer utrymme för profilhyvlar.

Garrett Hack
”The Handplane Book” Snudd på porr för oss hyvelnördar. Bra informativ och lättläst. Går igenom alla hyveltyper och hur man använder dem.

Christopher Schwarz
”Handplane Essentials” är en samling av artiklar och blogginlägg av the Schwarz. Mycket matnyttig och bra information även om mycket av innehållet finns att hitta gratis bloggar, antingen på Lost Art Press eller Popular Woodworking. En annan bok med mycket hyvelinformation i är hans ”The Anarchist Tool Chest”

Så, nu när jag tycker på publiceraknappen kommer jag säkert komma på några böcker jag missat. Då får det bli en uppdatering så småningom.

Posted in Boktips | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *