Boktips

Fick ett tag sedan tips på denna trevliga lilla skrift om svenska almogemöbler.

Den är skriven av Anders Gårdnö som tröttnat på sin fruktlösa jakt efter ritningar till gamla svenska möbler och i stället valt att ge ut en egen liten bok. Anders har fotograferat och mätt tio olika möbler hos Falbygdens museum som han sedn gjort ritningar till.

Varje möbel är kortfattat presenterad med ett foto och några rader text, följt av ett stycke om konstruktionen och en måttsatt ritning. Texten är härligt sparsmakad, inte ett ord i onödan men heller inte ett ord för lite någonstans. Det är dock ingen instuktion för en nybörjarsnickare utan man ha grundkunskaper i att snickra möbler. Ritningarna, texten och ett antal detaljfotografier ger en bra vägledning till konstruktionen.

På bilden syns de tio möbler skriften behandlar.Fyra stolar, två bord, två skåp, ett skrn och en soffa. jag tycker det är ett bra urval och är sugen på att bygga åtminstone ett par av dem så småningom.

För att få veta mer besök Anders sida: http://www.profakt.se/ där du naturligtvis kan beställa boken. Den kostar 154 kr inklusive frakt och det är den absolut värd. Jag hade dessutom min i brevlådan redan dagen efter jag beställt den!

Posted in Boktips | 1 kommentar

One Response to Boktips

  1. Börje skriver:

    Nyligen läste jag en bok om en snickare som blev 98 år. Mycket intressant. Den heter ”Palle Mellblom – lite snack och mycket verkstad”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *