Bridge City Tool Works

Jag gillar hyvlar om det nu är någon som missat det. Bland mina favoriter finns Bridge City Tools Works HP6v2 hyvel. Det är en ganska liten sak vars främsta egenskap är att den har utbytbara sulor och hyvelstål vilket ger den möjlighet att hyvla en mängd olika profiler. BCTW kallar den för en mini multi plane vilket beskriver den ganska bra. Den höga skärvinkeln på 55 grader gör att den lämnar en bra yta i de flesta fall. Kanske lite sämre på ändträ och då främst i barrträ.

Jag har i dagarna använt den till att hyvla några klotsar som ingår i golvsockelprojektet till husets bibliotek. Det går nästan lika fort som att ställa in fräsbordet och är framförallt ett både tystare och trevligare sätt att jobba.

Som sagt finns det ett antal profiler att välja på och här är mina:

Den mest använda är nog avrundningsprofilen som har fått ersätta min minsta handöverfräs för att runda kanter på mina alster. För att fasa kanter använder jag ofta denna lilla rostfria HP8a.

Posted in Hyveltyper | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *