Bryna med Arkansas oljebrynen

 

Vid mitt senaste besök hos Lie-Nielsen i Maine skaffade jag det nya brynstödet. Jag valde att använda det med mina oljebrynen eftersom jag planerar att använda dessa under hela året för att se hur de fungerar. Vill inte heller blanda olje- och vattenbrynen med samma brynstöd. Det är inte kul att få olja på vattenbrynena. Det kommer i och för sig troligen att sluta med att jag köper ytterligare en jigg från Lie-Nielsen.  Så kan det gå…

Nåväl, här kommer nästa steg i Hyveldoktorns utveckling. Ett Youtube-klipp. Håll till godo:

 

 

Posted in Slipa och bryna | Tagged as: , , | 5 Comments

5 Responses to Bryna med Arkansas oljebrynen

 1. Brian Eve skriver:

  Hi Bengt, I think I have the same oilstones. Yours look really big, though. Perhaps it is a trick of the camera angle, but they are probably 3″ wide to get your #8 blade on there. Nice.

  But why do you bother also using waterstones? (At least that’s what I think Google Translate is telling me!)

 2. admin skriver:

  Hi Brian! I’m planing to use my oilstones exclusively, if possible, this year. After that, maybe I go back to waterstones.
  Btw, they are 3″ stones from here: http://www.bestsharpeningstones.com/Arkansas_Sharpening_Stones.htm

 3. Jonatan skriver:

  Hejsan!

  Jag inhandlade en stanley no 5 på ett loppis för 50 kr den är komplett men behöver en översyn. Jag skulle vilja veta när den kan ha varit tillverkad jag har sökt lite på näten men ej funnit vad jag söker. Kan du sånt eller kan du hänvisa till någon? Mvh Jonatan

  • admin skriver:

   Kul!
   Skicka gärna ett par bilder på den så kan jag göra en koll på när den tillverkats. Det kan bli ett kul inlägg. (bengt at hyveldoktorn.se) Förutom en bild på hela hyveln snett framifrån vill jag se en bild på området runt framknoppen, en bakom hyveljärnsstödet med ev patentdatum och en på armen för sidojustering. Jag använder oftast Hyperkittens flödesschema som finns bland mina länkar.

   • Jonatan skriver:

    Hej!
    Jag skickade lite bilder och gjorde testet. Som jag får det till är det en 16. Men har du mer att berätta så vill jag gärna få lite utlägg.

    Tack för hjälpen mvh Jonatan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *