Brynvinkel på stöthyvel

Ofta stöter man på påståendet att en stöthyvel med låg vinkel, det som på Engelska kallas “low angel block plane,” är extra bra på ändträ. Det stämmer till viss del men kräver att man kan bryna eggen i tillräckligt låg vinkel. Det är inte helt okomplicerat. Håll i er, nu kommer en himla massa vinklar.

Ta en vanlig stöthyvel, typ Stanley 60½. Den har en bäddvinkel på 12 grader.  Slipfasen är på 25 grader och man bryner normalt några grader högre, vanligen 30-35 grader, för att kunna bryna eggen några gånger innan den behöver slipar. Säg en brynvinkel på 33 grader. Träet ser då eggen i 12+33 = 45 grader vilket är precis lika mycket som en vanlig bänkhyvel, tex en Stanley #4.

Men det är väl bara att bryna i en lägre vinkel, tänker man. Nja, det beror på stålet. Vanligt olje- eller vattenhärdande stål klarar en brynvinkel på 25 grader med hygglig hållbarhet medan ett järn i A2-stål behöver minst 32 grader för att hålla.

DSC_0105

Jag lånade för ett tag sedan en Veritas Miter plane att testa. Veritas hyveln har en bäddvinkel på 12 grader och jag brynte järnet i 30 grader för en total vinkel på 42 grader. Den vill jag jämföra med min LN #9 som jag då fick anledning att bryna upp till samma vinkel. Det är då inte helt lätt eftersom A2-stålet som sagt behöver minst 32 grader och hyvelns bäddvinkel är 20 grader. Summa 52 grader, alltså!

För att komma runt problemet så valde jag att slipa järnet i 20 grader, bryna i 22 och dessutom bryna en “back-bevel”, dvs en fas på baksidan järnet, på 10 grader. Det ger en total vinkel på järnet på 32 grader men träet ser bara 20+22 = 42 grader.  Hyvel får en släppvinkel, dvs vinkeln mellan träet och baksidan på hyveljärnet på 20-10= grader vilket är så lågt jag vågar gå för att hyveln ska fungera utan problem.

2016-01-13 20.26.57 (2)

Resultatet var utmärkt. Båda hyvlarna skar lätt ändträ från både valnöt och körsbär och lämnade vacker yta efter sig. I jämförelse med den mer klassiska Lie-Nielsen hyveln står sig Veritas bra. Den känns stabil och genuin med god tyngd. Dess modernare design man kan gilla eller inte men den är bekvämare att hålla. Järnet i O1-stål höll skärpan bra men jag är nyfiken att testa det nya PM-V11 stålet.

DSC_0098

Posted in Grundhyvel, Slipa och bryna, Teknik | Tagged as: , , | 2 Comments

2 Responses to Brynvinkel på stöthyvel

  1. Patrick skriver:

    Funderar på att köpa några hyvlar bla en stöthyvel, men är helt nybörjare angådende hyvlar också vinklar. Såg på byggahus forum att Veritas, Lie-Nielsen, eller Clifton rekomnderas, dock dyra.

    Kan man köra med orgimal vinkel från fabrik coh få bra resultalt?

    • admin skriver:

      Jag använder bara stöthyvlar med låg vinkel (low angel block plane). Bladet är slipat i 25 grader men sen bryner jag en fas på ca 32 grader vilket ger en total vinkel på 12+32 = 44 grader alltså i princip samma vinkel som en vanlig bänkhyvel. Det fungerar bra tycker jag. I vissa fall får man bryna i en lägre vinkel för att få något bättre resultat på ändträ men då får man också räkna med att bryna om oftare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *