Bygga ett St James infill-kit

Det här är det första av vad jag misstänker kommer att många sporadiska inlägg under lång tid. För några år sedan när vi var på semester i västra USA passerade vi Mesa, AZ. Jag råkade styra om familjen till en bakgata och till St James Bay Tool Co. Efter en stunds trevligt småprat med innehavaren köpte jag ett Norris A6 kit. Ja, jag tyckte det var en liten stund men min familj som satt utanför och väntade i 35 graders värme tyckte det var en evighet. Fattar inte vad de menade..

2015-07-17 11.20.58

Här är delarna i byggsatsen. De är ganska oberabetade. Sinkor och tappar är utskurna från sidor och sula men här behövs en del filande för att de ska passa ihop. Bakom spånöppningen ska det sitta en rejäl bit stål. Den behöver jag nita fast och fila i rätt vinkel.
Rätt vinkel förresten, där har jag funderat en hel del och landat på att 50 grader nog blir bra. Det passar också in bland mina andra putshyvlar. Har för närvarande 45, 47.5, 55 och 58 grader att välja bland.
Kitet är ganska basic. Några bitar stål som verkar laserskurna med grunden till fogarna på plats. Spännklaffen är gjutet i mässing eller brons, jag kan inte avgöra vilket. Hyveljärn och spånklaff är färdiga. Ser ut att vara riktigt bra. Järnet är duktigt vasst och verkar vara helet plant på baksidan. Vi får se när det är dags att provhyvla. Ha tålamod.

Första steget blev att putsa upp insidan av sidor och sula för att dels få bort lite rost och dels säkerställa att de är jämna och plan. Som vanligt använde jag slippapper på glas. Det fick räcka med 80 korn. Eventuellt kommer jag att putsa vidare på den del av sidorna som kommer att synas när fyllningen är på plats.

2015-07-13 14.41.52

Jag har gått ganska länge och gruvat mej om hur jag ska göra med filandet och då naturligtvis gjort ganska mycket efterforskning på nätet. Passar därför på att lägga in några av de bästa länkarna jag hittat här:

En forumtråd från UK Workshop Det är precis den byggsats jag har. Skillnaden är att jag inte fick med vare sig instruktioner eller bild-cd.
Peter McBride visar tydligt hur man filar den dubbla laxstjärten. Fick äntligen tioöringen att trilla ner i mitt huvud.
En artikel från Shopnotes med bra instruktioner.
Jim Yehles sida med mer matnyttigt
Jerry Schullers sida om sina första övningar
Gerd Frisches blogg

Ett par andra värdefulla källor är Jim Kingshotts ”Making and modifying woodworking tools” och David Charlesworths tredje bok.

Posted in bygge, Hyveltyper | 4 Comments

4 Responses to Bygga ett St James infill-kit

 1. Brian Eve skriver:

  That looks like a nice project. Is the St. James Bay company still around?

  • admin skriver:

   Yes, they are still around but the home page has not been updated in quite a while. He’s selling kits mainly through ebay as st.jamesbaytoolco

 2. Frustrator skriver:

  Tog hyveln knäcken på dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *