Dags att bygga en ny hyvelbänk!

Jag har en gammal Stockamöllanbänk som verkligen har gjort sitt. Den är långt ifrån plan och är full av små spikar vilket gör att den inte går att hyvla plan utan att förstöra mina klenoder. Baktången hänger och vill knappt hålla greppet. Framtången är utbytt mot en Record 52½ kopia från fine-tools.com som i och för sig fungerar bra men behöver en rejäl träkloss på den rörliga käften. Hela bänken är ranglig, för kort, för smal och fel höjd. Kort och gott, den ska ut och in kommer en ny rejäl bänk av Roubo-typ.

Jag köpte för ett år sedan en trave 50 mm tjocka bok-plankor som nu legat till sig ordentligt. Nu har jag satt igång med skivan till bänken och kommer att dokumentera bygget här.

Det första steget är att grovkapa plankorna i längd. Bänken kommer att bli ca 210 cm lång plus ett ändstycke på ca 7,5 cm så jag kapade plankorna till 212 cm plus en slumpmässig mån. Därefter rikt- och planhyvlades de till en bredd på 11 cm och så tjocka som materialet tillät. De flesta är mellan 4,5 och 5 cm tjocka. Detta gjordes med min Hammer A3/31 då jag är inte tokig nog att göra detta för hand. Hyvlandet fyllde en och en halv säck med spån.

För att få en bra limfog hyvlade jag de ytor som ska sammanfogas med min Lie Nielsen 5½ a. Kanterna ska vara släta och plana eller ännu hellre något konkava. En konkav kant gör att fogen blir tät och snygg där det syns. Hur får man då till det? Enkelt, genom att ta en eller två hyveltag extra mitt på plankan får man en lämplig form. Jag mätte med ett bladmått såg att gapet är mellan 0,05 och 0,1 mm. Det är tillräckligt mycket för att kanterna ska ligga tight och tillräckligt lite för att kunna pressa ihop bitarna med tvingar.

Jag hyvlade två ytor och limmade ihop dem. När limmet torkat hyvlade en yta på det limmade paketet och en yta på nästa planka. På med lim och tvinga fast nästa planka. Efter ett par dar hade jag två paket med fem plankor i varje och en bredd på ca 25 cm styck.

Nästa steg är rikt och planhyvla paketen och limma ihop skivan. Det gäller bara att städsla en stark granne som medhjälpare först… Återkommer med uppdateringar efter hand.

Posted in Hyvelbänk | 4 Comments

4 Responses to Dags att bygga en ny hyvelbänk!

 1. Jonny skriver:

  Konvex – konkav? Menar du inte konkav? Någon gång i förhistorisk tid lärde en skolfröken mig skillnaden: utsidan på handen växer det = konvex, insidan ”ganska” kal = konkav.

  Bara så jag förstår rätt.

  Mvh / Jonny

  • admin skriver:

   Självklart har du rätt. Jag hyvlar den konkav, inget annat. Att lägga två konvexa ytor motvarandra gör det svårt att få en tät fog. Tack för påpekandet. Jag rättar genast texten!
   /H

 2. Tobbe Arnesson skriver:

  Det är inte utan att man blir lite sugen på en ny bänk där hemma!

  Ser bra ut så här långt!

 3. petri skriver:

  – jösses vad jag snöade in på att göra en roubo-bänk nu .. ska följa detta noga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *