Den nedre sockeln

Det går långsamt framåt med lådan men nu sitter den nedre sockeln på plats. Det var lite pyssligt att få till den bra men med lite tålamod gick det. Sockeln är fogad med tre sinkor i hörnen. Till skillnad från själva lådan sitter sinkorna på långsidan och laxstjärtarna på kortsidorna.
sockel på plats

Det hjälper till att hålla ihop lådan om den mot förmodan vill gå isär i fogen. Jag började med att märka ut bredden på båda kortändarna direkt från lådan med kniv. Jag kunde då sätta strykmåttet till rätt dimension och märka på runt om. Sågade laxstjärtarna på båda kortstyckena och rensade med stämjärn. Märkte ut, såga och rensade sinkorna på den ena änden av båda långstyckena. Jag kunde då torrpassa och märka ut baslinjen på den andra änden av långsidorna. Sedan var det ”bara” kapa dem i längd, märka på från laxstjärtarna, såga och stämma rent.
Innan jag limmade sockeln på plats, torrpassade jag den och hyvlade en dekorativ fas på ovansidan med min lilla rostfria BCTW HP8 hyvel med 45-graders anhåll.
atc fas på sockel

Sedan vad det dags att limma fast hela sockeln på lådan. Jag använde som vanligt Titebond liquid hide glue och började med långsidorna. En tredje arm eller en medhjälpare skulle varit välkommen men med lite kladd och fula ord fick jag bitarna och ett par tvingar på plats. Det gick enklare att sätta dit kortändarna och tvinga ihop allt och få fogarna hyggligt täta.
Skulle behövt ytterligare en lång tving för kortändarna och några djupare tvingar till långsidorna för att få allt riktigt tätt mot lådans väggar. Jag är ändå nöjd med resultatet.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *