Det börjar ta sig

Nu är lådan färdigmålad, lock och hjul på plats och inredningen klar. Jag har till och med börjat flytta in lite verktyg för att känna på hur det är att jobba ur den.

Inredning i kistan

Längst till väster i bilden står mina profilhyvlar, ett halvt set hollows and rounds av blandade fabrikat. De behöver lite omvårdnad och slipning för att komma i form. Det står på att göra listan för hösten. Blir nog ett inlägg eller två om det här på bloggen hoppas jag.
I mitten ska mina bänkhyvlar stå. Hyvlarna i bilden är en Stanley #605 och en Stanley #7. Troligen kommer inte #7an få bo i lådan utan på hyllan för hyvlar jag eventuellt, kanske, troligen inte ska ha kvar. Där står redan en #8 och några andra. I stället får min #8 plats i stället. Dessutom kommer väl en och annan putshyvel och min LN 5½ få plats.

I högra avdelningen finns ett ställ efter väggen. Där sitter mina stämjärn, Tite-Mark strykmått, skruvmejslar, sylar och annat smått och gott. Närmast väggen sitter några sink- och tappsågar.
I sågstället nedanför sitter två panelsågar från Lie-Nielsen. En 7ppi klyvsåg och en 8ppi kapsåg. De är ganska behändiga för att snabbt såga fram några möbeldelar om det inte är lönt att ställa en stora sågen.

Den tredje sågen är en massiv tappsåg från Wenzloff & Sons. Den är den första kopian Mike Wenzloff gjorde av en av sågarna i Benjamin Seatons berömda verktygskista. Originalet är tillverkat av John Kenyon och har ett blad som är hela 48cm långt. Det finns lite skrivet om den här.

seatonsåg
Jag har fått sågen av en god vän och den skarpsynte läsaren kan nog urskilja hans bomärke och initialer.

Den mindre skarpsynte kan kanske få ett tips av min verktygskistas framsida där min stora ”Anarkist-vinkel” fått plats. Klart inspirerats av ett visst bokomslag.

A-sidan

Kvar att göra är de tre lådorna och att installera låset på kistan.

Posted in bygge | Tagged as: | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *