Ett workoutpass i garaget

Efter ett par timmars jobb med min gamla Stanley Bedrock 608 är hyvelbänkens undersida tillräckligt snygg och plan. Det finns en massa urrivningar och några ojämnheter kvar men undersidan behöver verkligen inte vara snygg. Det räcker att den är plan nog för att tappfogarna som fäster benen i skivan ska bli täta och snygga.
Jag började med att hyvla en liten fas runt om skivan som förhindrar att det spjälkar sig för mycket när man hyvlar tvärs fibrerna.

I första omgången hyvlade jag rakt över skivan för att ta ner de största ojämnheterna från några av plankorna som hamnat lite snett i förhållande till de andra. Om man hyvlar tvärs fibrerna kan man ta ganska tjocka spånor och jobbet går mycket fortare.
Nästa steg är att hyvla hela skivan diagonalt åt båda hållen. När hyvlen tar över hela skivans yta är det klart och skivan är plan. Kvar är att hyvla i längsriktningen till hyvlen tar långa sammanhängande spån hela vägen. Här bytte jag hyvel till min LN 5½ inställd för lite tunnare spånor och alltså inte så tung att skjuta.

Kameliaolja är hyvlarens bästa vän! När jag hyvlar torkar jag med jämna mellanrum sulan med en oljeindränkt trasa. Denna enkla åtgärd förbättrar glidet förvånande mycket och gör jobbet mycket enklare. Tänk bara på att torka från hyvelns häl och framåt så skadas varken trasa eller fingrar av hyveljärnet.

Innan jag limmade fast den främsta plankan i skivan fräste jag ur för den bakre delen av min framtång. Nu kunde jag äntligen prova för att se att det passade. Det gjorde det! Nästa steg är att rita in var spåren för baktångens skenor ska fräsas och därefter var benen ska fästas i skivan. Då kan jag också märka på var spåret för ”the deadman” ska fräsas.

Posted in Fantastiska fakta, Hyvelbänk | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *