Gränsfors bruks yxmuseum

Det är härligt att få med sig familjen på utflykt till spännande platser! På vår senaste resa till norrland gjordes en avstickare till Gränsfors för att besöka dess bruk och det där belägna yxmuseet. Vilket bra gratisnöje! Ja, förutom glassen som åts och ett 10 kronors ex av Yx-boken. Grabbarna testade att hugga ved och hustrun mumlade något om att det här var ju trevligt. Jag valde att tolka det som om alla var nöjda.

Museet är inhyst i ett litet hus där bottenvåningen är fullt av gamla yxor och andra verktyg och övervåningen är inredd mer som ett kontor/bostadshus.

Museet har som en mängd yxor av många tillverkare, inte bara Gränsfors, och utställningsmetoden beskrivs nog bäst som huller om buller.

Efter en vägg stod också en hyvelbänk belamrad med allehanda verktyg. Hyvlar förstås men också sågar, stämjärn och annat.

Denna spännade karta visar alla yxtillverkare som funnits i Sverige. Ganska många, eller hur? I dag finns vad jag vet bara två kvar. Gränsfors och Wetterlings som båda håller mycket hög klass.

Hyveldoktorn håller som bäst på att bestämma sig vilken modell som passar bäst till snickrandet i garaget.

Posted in Fantastiska fakta, Uncategorized | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *