Hyvla avsmalnande ben

avsmalnande ben

Är i färd med att bygga lite möbler till ett badrum i huset. Benen till bänken som handfatet ska stå på är avsmalnande åt två håll. Det syns lite av mina layoutstreck
på bilden om man tittar noga. Tricket att hyvla till lutningen är att börja i den ända där mest ska avverkas och ta korta tag med hyveln. I mitt fall skulle det avverkas ganska mycket i änden så jag började med ett tag på ca två centimeter. Nästa tag började jag ca fyra centimeter från kanten, därefter ca sex centimeter och så vidare upp till ca 12 -15 cm från änden. Då jämför jag lutningen jag hyvlat med layoutlinjen och försöker se om det har samma lutning. Om inte gör jag om samma övning tills lutningen är rätt. Man får snart en känsla för hur de korta hyveltagen påverkar lutningen och kan anpassa dessa. När lutningen följer layoutlinjen är det bara att hyvla långa tag rätt lutning. Tryck ordentligt på hyvelns tå så börjar den ta först vid lutningens början. Idealt kommer den lutande delen bli längre och längre till den når rätt längd. Nu händer det nog inte alltid, eller kanske snarare aldrig, så då får man använda stoppade hyveltag för att korrigera. Med det menar jag att man hyvlar nedför lutningen men lyfter hyveln så den slutar skära ett par centimeter från änden. Fortsätt så till lutningen har rätt längd och avsluta med ett par hyveltag hela vägen för att jämna till. Klart.

Posted in Teknik | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *