Hyvla en lång kant

Eftersom det var länge sen sist så provar jag mej på något nytt. Video! Ja, det är sant. Rörliga bilder på Hyveldoktorn.
I klippet visar jag hur jag gör för att hyvla en lång kant. I det här fallet är det ett sidstycke på en hylla jag bygger till badrummet.
Lägg märke till att jag knappt rör armarna utan håller dem mer eller mindre låsta efter sidan.

Lägg också märke till det fantastiska fotarbetet om driver hyveln framåt. All kraft kommer då från de starka benmusklerna istället för från armar och överkropp. Ju mer man kan använda benen desto mer orkar man och desto bättre styrsel och kontroll.

grepp

En annan viktig detalj är vänster hands grepp om hyvelns tå. Tummen trycker sulan hårt nedåt och fingrarna fungerar som ett anhåll. Naglarna släpar mot sidstycket och skyddar fingrana mot eventuella stickor.

Posted in Teknik | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *