Hyvlar hos Handworks

För mig handlade Handworks till stor del om att träffa många av de små infilltillverkarna och testa deras hyvlar. Här är ett smakprov från några av dem.

Handworks2015 (202)

Handworks2015 (198)

Ena av mina favoriter är Konrad Sauer (Sauer & Steiner) vars hyvlar har en egen design med sköna svepande linjer och alltid fantastiskt trä. Självklart fungerar de perfekt och är ligger otroligt väl i handen. Jag upplever också att Konrads hyvlar är lite lättare än andra infill-tilverkares. Det ser jag som positivt även om andra menar att hög vikt är infillhyvlarnas stora fördel.

Handworks2015 (165)

En annan tillverkare är Ron Brese (BresePlanes). Personligen tycker jag inte att de är så snygga men hantverket är oklanderligt och de fungerar mycket bra. Ganska tunga och gedigna för den som gillar det. Ron är vänlig och generös herre som till och med skänkte en av sina putshyvlar som pris att lottas ut bland deltagarna. Den vanns av en ung frikyrkopastor som glatt utbrast: ”Nu har jag en hyvel som är värd mer än min bil!”

Handworks2015 (123)

DEssa skönheter kommer från Dead toolworks och Raney Nelsons kapabla händer. I mina ögon är bland topp tre av amerikanska infill tillverkare. Konrad Sauer och Wayne Anderson är de andra två. Hög kvalitet, vacker design och perfekt hantverk.

Handworks2015 (265)
Handworks2015 (260)

Och här är då några av Waynes hyvlar. Han hade inga egna att ta med utan hade lånat ihop några från sina kunder. Visade dem därför bara under glas i en monter. Den uppmärksamme ser hyveldoktorns näsa spegla sej i glaset. Utmärkande för hans hyvlar är den annorlunda designen med vackra utsmyckningar som ibland påminner om 1600-tal och ibland om Art Deco.
Här nedan håller Wayne i en liten Chariot Plane med samma specifikationer som en Stanley 60½. Den är inte bara bedårande vacker, den fungerar bra också. Det vet jag eftersom den följde med mej hem.

Handworks2015 (117)

Avslutar med bilder på några av alla begagnade hyvlar som Patric Leach hade med sig. Ett bord fullt med infills och ett lååångt bord med Stanley och liknande. Pris för en #5 Stanley? Ca $30.
Handworks2015 (144)Handworks2015 (158)

Posted in Fantastiska fakta, Hyveltyper | 2 Comments

2 Responses to Hyvlar hos Handworks

 1. Pedder skriver:

  Hej Doktor!

  tack så mycket för brå bilder!

  Now that you publish an entry ”hyvler”, are you going topublish an entry ”såg”, too?

  Hej då!
  Pedder

  • admin skriver:

   Hej Pedder!
   Glad you liked the pictures. Sorry there will be no saw-entry. I didn’t focus on sawmakers this time. Spent a little time looking at Bad Axe and Blackburn but apparently didn’t take pictures. I did spend a lot of time chatting with Andrew Lunn, however. Such a nice guy! Couldn’t convince him to make me a dovetail saw, though 🙂 We both helped out in the LAP booth. Looking forward to Andrews book, it should be out by the end of the year, hopefully.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *