Infillbygget fortsätter – Metallslöjd

Så var det dags att sätta igång med filandet. Jag har nog oroat mej en hel del för det momentet men det visadde sig vara ganska lätt när jag väl kom igång. En del av min förvirring visade sig komma från att det finns två skolor, åtminstone, på hur sinkor och tappar ska se ut. Jag kallar de delar som sitter på sidorna för sinkor då de redan från början hade laxstjärtsform. På sulan sitter följdaktligen tapparna. Den ena skolan säger att tapparna ska filas så att sinkan passar i och att det sedan ska filas en trekant i tappen där sinkan ska penas. Den andra skola säger att tappen filas så sinkan passar i och att sinkans sida filas med lämplig vinkel. (Hoppas detta var någorlunda begripligt.) Jag valde den andra varianten.

2015-07-17 11.18.34

För att underlätta filandet tillverkade jag ett par enkla filmallar i ek. För tapparna, dvs till sulan, är mallen helt enkelt kapad snett i 80 grader. För sinkorna var det lite lurigare då den måste vara vinklad åt två håll. 80 grader för sinkornas lutning och 75 grader åt andra hållet. Det tog några försök in jag fått till det. Det där med att tänka ut vinklar i tre dimensioner är inte riktigt min starka sida.

2015-07-17 11.55.13

Jag tvingade mallen på plats och sedan var det bara att fila. Efter den första vändan på sulans tappar passade sidstyckena nästan in. Som syners är mall, botten och sidor märkta med hemlig kod. BUS = botten undersida BIS botten insida, HUS, HIS, VIS och VUS = Höger respektive vänster in och utsida. Så klart.

2015-07-17 12.07.31

Sedan var det bara att försiktigt fila lite här och där för att justera in passningen. Plättlätt.

2015-07-20 16.19.33

Sådärja. Nu tror jag att jag har filat klart och det bara är att pena ihop dem. Först ska jag dock sätta hyvelstödsplattan på plats och tillverka en kloss att fästa delarna på när de bankas ihop.

Posted in bygge, Hyveltyper | 3 Comments

3 Responses to Infillbygget fortsätter – Metallslöjd

  1. Johan Larsson skriver:

    Du måste alltså driva in bottenplattan sidledes för att fylla ut hela det öppna kilspåret/skarven? Verkar lite märkligt – det blir många gånger mer material både att flytta på och att jämna till sedan än om man att filar ut en liten triangel i innerhörnen på det sätt du länkade till i ett tidigare inlägg.

  2. Johan Larsson skriver:

    Hur gick/går det med hyveln? Är fortfarande nyfiken på varför du inte gjorde som alla de du länkade till i det förra inlägget (plus Holtey) – det verkar så himla mycket smidigare?

  3. Johan Larsson skriver:

    Och jag är _fortfarande_ nyfiken! 🙂 Har funderingar på att själv göra en hyvel i metall som helt enkelt har bockade sidor. Tycker att det borde ha några tekniska fördelar, men man missar ju att få chansen att göra sinkor i metall…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *