Nästan klar…

Ser att det var ett par månader sedan jag skrev något här. Tänk vad tiden går när man har roligt. Bloggskrivandet har fått stå tillbaka för både hyvelbänksbyggande och ett par amerikaresor. Mer om den ena av dessa i ett senare inlägg. (Som en försmak kan jag nämna att det handlar om WIA 2011) Nåväl, dags att fortsätta att dokumentera byggandet av min Rouboinspirerade hyvelbänk. Tyvärr har jag varit lite dålig på att fota under arbetets gång så det blir lite tunt med bilder.

När skivan var någorlunda klar började jag med underredet. Det består av fyra ben och fyra tvärslåar som sitter i benen med tappfogar. Jag gjorde tapparna genom att helt enkelt limma ihop två bitar, en kort och en lång och låta den del som stack ut bli tappen. Här ligger de fyra benen på hög och väntar på att bli klara.
nice legs
Det översta benet är har redan tappen fräst medan de övriga endast har ett spår sågat på justersågen för att tydligt definera tappens nacke.

Här fräser jag tappen på benet i vertikalfräsen. Som vanligt när det gäller maskinjobb tar det tio gånger så lång tid att sätta upp jobbet som att göra det, vilket är ett av skälen till att jag oftare använder handverktyg än maskiner om jag har ett val.

Nästa steg är att rita på benen för att märka ut var tapphålen för svärslåarna ska vara samt att fräsa ut dem. Har ingen bra bild på fräsandet men jag använde men handöverfräs med kopierring och en Festool FS600 fräsmall. En lång 16mm fräs hjälpte till att nå ända ner till botten av hålet. Hörnen fixades till med vasst stämjärn och en klubba.

Den främre långa tvärsslån har en profil för den sk ”deadman” jag skrivit om tidigare. För att få lite motion och slippa ställa in ett lutande klyvsågsnitt på justersågen hyvlade jag till den med min BridgeCity HP6a med två sidoanhåll. Det gick förvånandsvärt fort och lätt även om jag inte kunde ta så tjocka spånor som jag vill då jag fick urslag på ett par ställen där fiberriktningen vänder.

När jag torrpassat alla delar och sett att fogarna blev hyggligt täta och snygga borrade jag hål för pluggar i benen, markerade och borrade hål i tapparna med en liten förskjutning (ca 3 mm) för att med 10mm plugga låsa tvärslåarnas tappar och hjälpa till att dra fogarna täta utan att behöva använda tvingar. I den andra bilden här nedanför testar jag fogen med hjälp av en konisk stålpinne med vars hjälp jag drar fogen tät.
Metoden kallas dragborning och ger en stark fog som håller även om limmet ger sig med tiden.

När underredet var ihoplimmat och dragborrat kapade jag av pluggarna och hyvlade allt snyggt och jämnt. Med hjälp av en tvångsrekryterad tonåring vändes underredet upp på bänkskivans undersida och tapphålen i skivan märktes ut. Efter mer fräsande och stämmande kunde benen dragborras i skivan och bänken är närapå komplett.

Efter ett heroisk lyft av bänken ner på golver, återigen med hjälp av sonen, kunde jag hyvla benen i liv med skivans framkant. Bak skiljer det lite men det spelar ingen roll. Jag tänker inte använda bänkens baksida för att spänna fast något arbetsstycke mot benen och skivan. Dessutom gjorde jag bakbenens tapphål i skivan lite större än tappen för att ta upp skivans fuktrörelser.

Efter ytterliggare ett duktigt lyft, denna gång fick även SWMBOn rycka in, stog bänken för första gången på alla fyra! Ett svettigt hyvelpass med min kära Bedrock 608 gjorde även bänkens ovansida plan. Alla kanter fick en liten fas hyvlad på frihand med en stöthyvel och bänken börjar se klar ut. Kvar är att göra fram- och baktång klara och att borra lite hål för bänkhakar och -spännare.

Posted in Hyvelbänk | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *