nya friska tag…

Det har varit mer snickrande än blogguppdatering på sistone. Nu får jag se till att komma ikapp med dokumentationen!

För att ha någonting att fästa skruven till baktången i gjorde jag ett 75mm tjock ändstycke som jag fäster med långa 10mm bultar. För att styra den rätt satt jag en rad 10mm dominobrickor som säkerställer att den jag kan ta bort och sätta tillbaka den på samma ställe. Det tror jag att jag kommer att behöva göra ganska många gånger tills bänkskivan är klar.

Här är ändstycket bultat på plats och de kvarvarande två plankorna fastspända med tvingar. Det verkar arta sig! Färdigbredden för bänken blir tydligen ca 52cm. Det känns ganska lagom. Ursprungligen tänkte jag 60cm men nu känns det som om det vore för brett. De två bulthål som är närmast bänkens bakkant är något förstorade för att tillåta att skivan expanderar något bakåt med fuktrörelserna. Motvarande dominohål i bänkskivan är också ett steg bredare än brickan. Jag räknar i och för sig inte med alltför stora rörelser då årsringarna i nästan alla plankor är stående. Det gör att skivan kommer att ändra sig i tjocklek snarare än i bredd. ([Bok] Krymper från rått tillstånd till 0% fuktkvot 4.4-5.9% radiellt och 10-11.8% tangentiellt.Krymper från rått tillstånd till 12% fuktkvot 4.5% radiellt och 9.5% tangentiellt.
enligt träcentrums hemsida)

Med ändstycket tillfälligt på plats kunde jag limma på mallen för hålen till baktångens fästplatta. Jag märkte också ut ändstyckets längd. Sen är det bara att borra och kapa.

Här är ”the dog hole strip” på plats. Vad tusan heter ”bench dog” på svenska nu igen? Just det, bänkhake. Det är alltså brädan som ska ha hål för bänkhakar som limmats fast. För att underlätta limningen satt jag ett par dominobrickor som dels styr överkanten i liv med bänkens översida och dels att ena änden kommer rätt i förhållande till baktången. Lite maskeringstejp hjälper till att hålla limspillet i schack framförallt i öppningen för baktången där det är svårt att ta bort det senare.

Jag kommer att borra 3/4″ (19mm) hål för bänkhakar och bänkspännare (eller ”holdfasts” på utrikiska) och alltså använda runda skaft istället för klassikt fyrkantiga. Mina skäl till detta är att det dels är enklare, dels passar både hakar och spännare i alla hål och dels kan jag ganska lätt göra en bänkhake till varje hål med hjälp av rundstav.

Så, då är sista plankad limmad på plats. Det blev lite stressigt att få bult, brickor och mutter att sammarbeta så jag kunde dra fast den i ändstycket och sätta tvingarna på plats innan limmet torkat för mycket. Det gick ganska bra men fogen kunde blivit lite bättre. Man behöver alltid fler tvingar. Det syns inte så bra på bilden men ändstycket är nu kapat i längd och hålen borrade enligt mallen. Det visade sig att mina kvistborrar precis räckte till i längd. En halv cm tjockare material och jag hade fått fundera ut någon klurig lösning. Runt det stora hålet fräste jag en fals på sju mm med hjälp av ett frässtål med lämpligt kullager.
Med skivan färdiglimmad så är nästa steg att hyvla undersidan hyggligt plan och att sedan fräsa spår för baktången och ”den glidande dögubben” (”The sliding deadman” alltså, men kom på en bättre översättning eller hitta ett svensk ord den som kan!)

Posted in Hyvelbänk | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *