Plana Putshyvelsulan

För ett par år sedan köpte jag en Stanley #4 putshuvel, typ 11, på eBay. Väldigt trevlig och i gott skick. Det enda jag gjorde med den var att pena stiftet till sidojusteringen som var löst. Satt också i ett järn och spånklaff från Hock. Jag gillar stabiliteten och massan i det lite tjockare järnet och klaffen. Hyveln har fungerat hyggligt men inte riktigt hundra. jag har inte riktigt fått till de tunnaste spånen i full bredd. Nåväl, häromdagen hade jag av en annan anledning tagit fram min precisionslinjal och passade på att kontrollera sulan på hyveln. Som jag misstänkte hade den en liten puckel bakom spånöppningen. Inte särskilt hög men ändå ungefär som de spånor jag vill kunna ta. Den hindrar alltså eggen att nå fram.
Dags att plana sulan alltså.

Steg ett är att märka på med en tuschpenna så jag ser var slippapperet avverkar.
PICT_20150613_102629

Sen är det bara att gnida på. Jag limmar fast slippapperet på en ca 10mm tjock planglasskiva. Började med 120 papper eftersom det inte var så mycket som skulle bort. Ibland behöver jag börja med 80 eller kanske ännu grövre. Observera mitt grepp över hyveln. Man ska alltså inte hålla den som när man hyvlar utan försöka ge ett jämnt tryck över hela sulan. Att bara ”hyvla” papperet som vanligt kommer ganska säkert ge en bananformad sula. Det är inte bra.

PICT_20150613_103221

När sulan är plan, är det bara att fortsätta med några finare slippapper, jag tog 180, 220 och 400 på den här hyveln. 400 är nog onödigt men det blir blankt och fint. Avslutade med att polera med autosol på 0000-stålull. Därefter en omgång vax.
PICT_20150613_103632

Så, upp till bevis. Ni läsare vill se bilder på spånor antar jag, så varsågod.

PICT_20150613_112319

PICT_20150613_112145
Extrapoäng till dej som identifierar boken.

Posted in Renovering | 3 Comments

3 Responses to Plana Putshyvelsulan

  1. Patrick Olander skriver:

    Hej,

    Kul att läsa det du skriver om hyvelrenovering! Har lärt mig mycket nyttigt av det. Jag har lite ”dumma” frågor när det gäller planing av sulan. Vart får man tag i så stora och rejäla slippapper som du har fastlimmat på glaset och vad använder du för lim för att få fast det? Jag tänker att man vill ha något som inte är allt för svårt att få bort när man behöver byta slippapper?

    Jag tänkte försöka mig på att plana sulan på en Anchor nr 7 som jag fyndat så jag behöver ett rätt lång slippapper.

  2. Patrick Olander skriver:

    Hej, har en liten fundering på vilket slippapper du använder och vilken typ av lim du använder för att limma fast det vid glasskivan? Antar att det bör vara något lim som går rätt enkelt att få bort och som inta lämnar några rester?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *