Rost, rost och smuts

Dags att ge sig på rosten. till att börja med måste alla delar skruvas isär. Iblad går det lät, ibland siter det fast. Här satt ett par skruvar fast ordentligt, fränst justerskruven för hyveljärnsstödet. Där krävdes det en rejäl dos 5-56, tålamod och en kraftig skruvmejsel. Till slut fick jag dock lös den.

tvätta

Alla delar fick ett bad i rostlösare över natten, sedan skrubbades de med lacknafta för att sedan putsas med fint slippapper följt av 0000-stålull med autosol. Allt måste sedan ojas in för att inte rosta. Jag använder Camelia-olja, en vegetabilisk olja som varken torkar eller avdunstar. Det är samma som jag använter på alla verktygens metalytor när jag använt eller skärpt dem.

putsade delar
Här ligger alla de gamla delarna tillsammans med det nya hyveljärnet från Hock och de nya handtagen. Alltsammans från hyvlar.se
Jag passade också på att se till att alla anliggningsytor på hyveljärnsstödet är plana. Både de på baksidan där de sitter mot hyelkroppen och på framsidan där hyveljärnet ligger. Det är ganska enkelt genom att lägga ett slippapper på en plan glasskiva och slipa. jag börjar med 80-korn och jobbar mig uppåt mot finare. Idag nöjde jag mej med 180-korn som finast.

På bilden syns också flaskan ”Restore Rust Remover” jag använder för att få bort rosten. En flaska blandas med ca 6 liter vaten och lösningen kan återanvändas många gånger och räcker därför ganska länge. Jag har tidigare provat både elekrolys och citronsyra med bra resultat.

the dip

Här ligger hyvelkroppen och väntar på att bli ned sänkt i ”the dip” som Roger Rabbit säger. Röret är ett vanligt avlopprör med lock i botten där en hyvelkropp får plats med minimal åtgång av rostlösare.

Försättning följer…

Posted in Renovering, Teknik | 1 kommentar

One Response to Rost, rost och smuts

  1. Johan L skriver:

    Passa när du ska borra bakre handtagets hål, det är väldigt lätt att om du borrar från undersidan du får en kraftig urrivning när borret går igenom på ovansidan. Har tyvärr lärt mig den hårda vägen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *