Om Hyveldoktorn

Hyveldoktorn jobbar vanligtvis som IT-strateg i statens tjänst men har ett brinnande intresse för finsnickeri och handverktyg. Han har bland annat samlat på sig ett antal hyvlar av olika storlek, skick och kvalitet. Han har renoverat många gamla hyvlar av Stanleytyp till att fungera perfekt trots  att vissa har uppemot hundra år på nacken. Ibland har han någon till försäljning här på sidan.

42 Comments

42 Responses to Om Hyveldoktorn

 1. mathias skriver:

  Tjabba..
  har en fråga om hyvlar..
  Min trämast på båten gick av i toppen i helgen och tänkte laga den själv. har köpt två hyvlar från tradera. en handyman 25cm och en större rubank i trä..

  Nu till frågan, vad ska jag inhandla för att slipa bladen? räcket ett bryne då jag bara ska grovhyvla eller flera.
  Bor på Söder i Stockholm om du vet nån bra affär.

  Mvh Mathias

  • admin skriver:

   Hej Mathias!
   Du behöver ett grov och ett fint bryne. Till exempel 1000 + 6000. Ett brynstöd av något slag är också bra samt något att plana stenarna på. Våtslip på planglas fungerar bra.
   Det finns tyvärr inte många som säljer bra brynen i Stockholmstrakten. Den ende jag känner till är Johan Rubank med hyvlar.se Han håller till i Farsta och det går att hämta där. Johans varor är av mycket hög kvalitet men är kanske dyrare än vad du tänkt dig? Annars så finns Axminster.co.uk eller fine-tools.com som också har en del att välja på.
   Ett annat förslag är ju att använda våtpapper på glas även för att bryna stålen. Googla ”scary sharp” för tips.

   mvh
   Hyveldoktorn

 2. Johan Rubank skriver:

  Du är välkommen till Farsta att kika på dom vi har. Jag kan ge dig en kort demo så srer du hur det funkar.

  Alt så kika på dessa videos som finns om saken:

  http://www.videosurf.com/video/sharpening-part-1-plane-irons-118529082

  http://www.videosurf.com/video/veritas-mkii-honing-guide-113490463

  Mvh

  Johan Rubank

 3. Ludde skriver:

  Vilken underbar blogg! Jag följer ett par engelska och amerikanska bloggar av liknande kaliber, men att hitta en svensk riktigt djupt nergrottad i nördträsket är bara fantastiskt. Kul!

  I will spread the word.
  /Ludde

 4. Ludde skriver:

  Jag letar efter en svensk-engelsk träslagslista, det är hopplöst att läsa engelska böcker när jag inte fattar vilka träslag de pratar om. Vet du någon bra?

  /Ludde

  • Mazui skriver:

   Lite sent svar. Hoppas du ser det ändå.

   al – alder
   alm – elm
   ask – ash
   asp, poppel – aspen, poplar, cottonwood
   avenbok – hornbeam
   björk – birch
   bok – beech
   buxbom – boxwood
   ceder – cedar
   ebenholts – ebony
   ek – oak
   en – juniper
   eukalyptus – eucalyptus, jarrah, gum
   gran – spruce
   hägg – hackberry, bird cherry
   idegran – yew
   kastanje – chestnut
   körsbär – cherry
   lind – linden, lime, basswood
   lärk – larch
   lönn – maple
   pil, sälg – willow
   sekvoja – seqioa, redwood
   svartek – bog oak (ek som legat i en myr under en längre tid och blivit svart)
   tall – pine
   valnöt – walnut, (butternut är en sorts valnöt med ljusare trä)

   Och hyveldoktorn, gör du någonting av träet eller blir det bara hyvelspån? 🙂
   Det skulle vara kul att se några möbler som du har gjort.

 5. Jimmy skriver:

  Oj vad förvånad jag blir när jag hittar en svensk ”woodblog” trodde inte det fanns någon.
  Lägger till dig i min lista bland Matt, Shannon, och Marc…..

  Do you have Google+ ??……. ”facebook hater”

 6. Hans R skriver:

  Hej!!
  Mysig sida 🙂

  Jag har en fråga, möjligen banal, men jag hade uppskattat hjälp 🙂

  Finns det någon hyvel lämplig för att runda av hörn, gärna med ställbara skär för olika Radie på rundningen?
  MVH
  Hans

 7. Per skriver:

  Hej,
  Jag har en fix idé om att tillverka egna golvsocklar och dörrfoder med hyvel till vårt 1800-talsgård för att få rätt yta på dessa. Saknar tyvärr grundläggande kunskaper om denna hantverkskonst. Har du några tips om kurser eller litteratur för vanliga en entusiaster utan snickeriutbildning?
  Per

  • admin skriver:

   Hej Per!

   Den bästa (och enda) boken jag känner till är Matt Bickfords ”Moldings in practice”
   Den finns tex hos hyvlar.se. (Som för övrigt har det mesta från Lost Art Press. allt därifrån är läsvärt!)
   Matt har precis släpp en DVD i ämnet. Don McConnell från hyveltillverkarna Old Street Tools har också en DVD. Annars finns hans kollega Larry Williams två DVDer om hur man bygger och vässar profilhyvlar. Jag har dock inte sett någon av DVDerna men alla tre är skickliga på det de gör och Lie Nielsens DVDer brukar hålla hög klass.
   Jag gissar att du kan övertyga Johan på hyvlar.se att ta hem de DVD du är intresserad av.

 8. Niklas Andersson skriver:

  Hej!
  En underbar blogg!! 🙂
  Jag har sett på dina bilder att du har Lie-Nielsenstämjärn. Jag är riktigt sugen på sådana. Är de värda sitt pris? Hur är de i jämförelse med andra märken?
  Vänligen
  Niklas Andersson

  • admin skriver:

   Tack för det Niklas! Kul att bloggen uppskattas.
   Jag är väldigt förtjust i mina stämjärn och tycker att de är väl värda sitt pris. Det är framför allt utformningen med ganska kort skaft som ger en låg tyngdpunkt jag gillar. Det är lätt att hålla dem på plats och lodräta när man slår med en klubba och skaften håller för att slås på med en hammare. Det är också lätt att ibland byta ett skaft mot ett längre när man behöver lite mer precision.
   En sak att fundera på är valet av stål. Jag är inte hundra nöjd med A2 stålet som kräver en eggvinkel på minst 32 grader för att hålla. Jag vill ibland ha en lägre vinkel på de bredare järnen och skulle föredra O1-stål som också ger lite bättre skärpa. I gengäld håller A2 sig vassa lite längre innan det är dags att bryna dem igen. Lie-Nielsen håller dock tyvärr på att fasa ut dem ut sortimentet så det gäller att passa på om man vill ha ett set. Jag hoppas på hyvlar.se för ett set i sommar.

 9. Johan skriver:

  Hej,
  En mycket trevlig sida med många sympatiska kommentarer!

  Jag skulle gärna vilja få ett tips om att välja en hyvel till mitt projekt. Jag handhyvlar fasadpanel till mitt 1700-tals hus. Virket jag utgår ifrån är kilsågat furu, ordentligt bred och inte helt kvistfritt. Den levereras lätt maskinhyvlat. Ambitionen är att dels få bort kutterspåren men även få till en levande yta. Är det en lite större putshyvel, en kort rubank eller rent av en skrubbhyvel jag skall införskaffa?

  Vänligen
  Johan

  • admin skriver:

   Hej!
   Typiskt för äldre handhyvlade ytor är att de inte är riktigt släta utan har svaga spår efter hyveln. På en fin yta som en bordsskiva är det nästa omärkligt men på grövre ytor kan det vara ganska tydligt. Jag skulle tro att du vill så spåren på dina lister när du är nära men inte på längre håll. Det ger en bra känsla i ytan.
   För att få till det rekommenderar jag en putshyvel #4 eller kort rubank, typ en #5 eller #5.1/2, med ett stål som du slipar och bryner med en ganska kraftig rundning. Jag har ca 8″ radie på min #5 men det är för mycket i det här fallet. Testa med den dubbla radien först. Det handlar om en avvägning mellan bredd och djup på spåret och tjockleken på spånan. Det beror ju också på om du vill hyvla längs eller tvärs fibrerna. Du kan ta större spåna tvärs men då måste du först fasa bakkanten för att slippa att det flisar sej.

   • admin skriver:

    Jag referar till metalhyvlar enligt Stanleys nummerserie men en gammal trähyvel skulle naturligtvis fungera lika bra efter lite omvårdnad.

   • Johan skriver:

    Tack för svar. Hur får jag bäst till en sådan rundning på ett hyvelstål? Går det att utgå från ett rakt stål som skärps på vattenbrynen?

    • admin skriver:

     En svag rundning går bra att få till på ett grovt bryne. Det kräver att man antingen bryner på fri hand eller med en jigg som inte styr för mycket. Det är ett av skälen till att jag använder enkla Eclipskopior som brynjigg. För att få till en större rundning brukar jag först rita på radien på hyveljärnet och sedan slipa ner till linjen med min billiga jula-slip. Först med stålet 90-grader mot stenen och sedan slipa fram fasen (ca 25 grader) lite försiktigare. Sedan kan man bryna och polera eggen som vanligt.

 10. Christer Wiklund skriver:

  Hej!

  Jag skall försöka mig på konststycket att göra en hyvel för lättbetong…
  Jag skall mura upp en öppen spis och vill göra lite profilerade delar.

  Vilken vinkel på stålet skall man ha? förmodligen är det mer nån form av ”rasp” eller sikel man borde göra. Har du stött på det här? Har du nån ide?

  MVH
  Krille

  • admin skriver:

   Spännande!
   Jag har egentligen ingen aning om detta men jag skulle tänka sicklingshyvel. Med det menar jag att ha hyveljärnet stående och ha eggen 90 grader, dvs utan fas, för styrka. Eventuellt skulle bladet kunna luta framåt ett par grader.
   Nyfiken på hur du gör och vad resultatet blir.
   Lycka till!

 11. Torbjörn Einarsson skriver:

  Hej doktorn!
  En annan ska införskaffa en stöthyvel typ lie-nielsen 60 men tyvärr som fattig kulturvårdsstudent tryter penningarna. Jag funderar på att köpa dictums kopia men är osäker på om denna håller måttet, har du någon erfarenhet av den hyveln?
  Annars har jag tittat på Juuma/woodriver/quianseng’s stöthyvel men den är slut i lagret överallt utom vissa utländska sidor där den kostar några hundralappar mer och börjar då nästan närma sig veritas eller LNs priser

  MVH
  Torbjörn

  • admin skriver:

   Jag har testat en del av Dictums hyvlar och de är OK. Skulle tro de kommer från samma fabrik som de andra du nämner men med lite annan färg och andra detaljer. Är man beredd på att fila och fixa lite grand får man en bra hyvel. Jag har tyvärr ingen koll på kvaliteten på hyveljärnet och hur det håller skärpan. Det går i och för sig att byta upp sig till ett Hock eller LN järn men då är halva vinsten borta.

 12. Mats skriver:

  Hejsan

  Jag håller på att renovera några av farsans gamla Anchor och Memo hyvlar. Ytbeläggningen på trähandtagen var rätt dålig så all gammal lack etc är bortslipad så att dom nu är trärena. Vilken ytbehandling skulle du rekommendera på trähandtagen? Olja, vax, ny klarlack?

  Hälsningar
  Mats

  • admin skriver:

   Jag skulle antingen ta några lager linolja och avsluta med vax eller många lager shellac. Linoljevarianten tar tid med torkning emellan men ger bättre känsla tycker jag.

 13. Torvald skriver:

  Hei.
  Med risk att gjøre meg dummare en det er er, så ville eg spørre om ei høvel eg fant blandt de ca 30 trehøvlarna eg har efter min bestefar og min far. Den har stålet rett opp, altså 90gr.
  Hvad i allverden er den til?
  Mvh
  Torvald

  • admin skriver:

   Det är en sicklingshyvel. Alltså för att sickla, eller skrapa, trät efter att putshyveln gjort sitt och det fortfarande finns små urrivningar att ta bort. Ofta kan den ha tandat stål och används då för att preparera ytan för fanering.

 14. Marcus Björk skriver:

  Hej
  Fantastisk blog!

  Hur står sig axminsters egna hyvlar? Tex deras router plane?

  Hälsn Marcus

 15. Marcus Björk skriver:

  Hej

  Fantastisk blog!

  Tänkte mest om du har koll på hurvida Axminsters egna hyvlar är något att ha? Är mest intresserad av deras router plane.

  Hälsn Marcus

  • admin skriver:

   Jag har tyvärr inte haft möjlighet att testa Axminsters hyvlar men om jag tittar på bilderna ver de komma från samma Kinesiska fabrik. Beträffande grundhyveln, jag antar att det är den lilla som heter Axminster Router Plane, vet jag inte vad som kan gå fel med den. Den har fyrkantigt skaft på hyveljärnet så det inte kan vrida sig. Det är bra. Sulan är säkert tillräckligt plan, annars får man plan den på lite sandpapper på glas, inget större problem. Färgen ser ut att kunna ha droppat lite men det går att fila bort enkelt. Det jag saknar är ett djupstopp, med det har jag inte på min Lie Nielsen heller.
   Det gläder mej att de gjort en ganska egen design på hyveln och inte snott någon av LV eller LN rätt upp och ned.

 16. Lennart Jansson skriver:

  Hejsan Hyveldoktorn
  Först och främst en kanonblogg, har lärt otroligt mycket här, nybörjare som jag är.
  Har en fråga.
  Har precis köpt mig en stanley no7 som har en ”key hole lever cap” med Stanley graverat i en rektangel på den vidar står det US. PAT. APR-19-10 på sulan.
  En fråga ”lever cap” hmmm på svenska ? den är skadad är det värt att köpa en ny eller försöka få tag i en begagnad likadan. kommer köpa hock blad till den så de blir ju nya kanske inte det spelar någon roll om lever cap’n är ny

  Mvh Lennart

  • admin skriver:

   Lever Cap = Spännklaff på svenska. Kolla på mitt inlägg om hyvelns delar. Det beror hur skadad den är. Jag renoverade en #8 där jag valde att fräsa en ny kant på klaffen. Är inte skadan för stor är det en rent estetisk fråga. Jag skulle om möjligt behålla originaldelen.

 17. Andreas skriver:

  Hej Hyveldoktorn! Mycket trevlig hemsida som du har! Har stort finsnickeri intresse och köpt mig en LN hyvel och undrar vad du använder för vax så att hyvel ska glida lättare? Går det bra med vilket vax som helst eller använder du något annat medel?

 18. Jonas Bertilsson skriver:

  Hej!
  Jag undrar ifall du har vågat dig på att byta det som heter ”lateral lever” på engelska och möjligen sidojusteringsarm på svenska? Har köpt en gammal Keen Kutter K5 och ytterligare en för att ta delar ifrån. Det visade sig att den lilla runda disken som sköter själva kontakten med hyvelstålet är utsliten. Kanterna är liksom nötta och kan inte ta tag i hyvelstålet. På den andra hyveljärnsstödet (frog) däremot sitter en finare. Denna ”frog” är dock svetsad och inte rolig att använda.

  • admin skriver:

   Det är ganska lätt att byta den. Se till att du har ett bra stöd under , tex en järnplatta med lämpligt hål, och knacka ut ”axeln” med lämplig körnare. Slå inte för hårt utan knacka lagom.

 19. John Lysen skriver:

  Hej!

  Jag har lyckats samla på mig ett större antal gamla hyvlar av trä. Nu vill jag renovera flera av dem. Vet någon vilket virke som har använts när de tillverkades.
  Jag hoppas att någon kan hjälpa mig.

 20. Jimmy skriver:

  Hej!

  Jag köpte nyligen en putshyvel i trä som jag tänker snygga upp lite. Går det att lossa ”hornet” längst fram eller sitter det limmat? Om man slipar ner den lite bör man lacka om den eller räcket det med att olja in den?

  Alla tips är välkommna!

 21. Jimmy skriver:

  Hej.

  Jag köpte en trähyvel i helgen som jag tänkte snygga upp.
  Det är en variant med ”Horn” längst fram, brukar detta vara löstagbart eller sitter det skruvat/limmat?

  Bör jag försöka skrubba rent den eller funkar det att slipa ner den och olja in efteråt?

  tacksam för all tips!

 22. Anders Flykt skriver:

  Hej,
  sedan ett par år har jag lämnat elverktygen bakom mig och nyss köpte jag en gammal #20 (troligtvis en Stanley) men stopp/fixeringsskruven saknas. Är det någon som vet vilken gängningen är för stoppskruven på en #20, jag har själv gått bet.
  Jag hoppas att någon vet svaret och har vänligheten att besvara min fråga.

  mvh
  Anders Flykt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *