Stötlåda eller Shooting board och hyvlar därtill

Tillbaka igen efter lite julledighet! Nu när bänkbygget är avslutat kommer det att handla mer om hyvlar igen. Och raspar. Och sågar. Och….

En grundläggande teknik för att hyvla framförallt ändträ är att använda en stötlåda.Jag har min lätt tillgänglig under hyvelbänken så att jag snabbt kan ta fram den för att räta upp en bit som jag sågat. Jag får då också automatiskt en snygg bit med polerat ändträ, Stötlådan kan se ut på många sätt men är i princip en plattform med ett anhåll vinkelrätt mot hyvlingsrikningen. Anhållet bör vara så nära 90 grader som möjligt men är det inte perfekt så kan man alltid shimsa med lite papper, ett gamalt visitkort eller liknande mellan biten och anhållet. Lägger man shimsen nära hyveln ökar den hyvlade ändens vinkel och lägger man den långt från hyveln minskar den. Bäst är naturligtvis att vara exakt men om stötlådan är gjord i trä kommer den att ändra form något med fuktrörelserna. ALF har några bra länkar på sin hemsida med olika konstruktioner för den som vill snickra sin egen. Det går också bra att snabbt spika ihop några bitar ur spill lådan!

De flesta hyvelmodeller fungerar bra till en stötlåda men det är en fördel om den har ordentlig tyngd, en ganska lång sula och känns bra att hålla i. En gedigen rubank som min hundra år gamla Stanley Bedrock #8 är förträfflig men alla modeller från #5 och uppåt är bra. Många är också nöjda med en ”low angle jackplane” från Lee Valley eller Lie Nielsen. Jag har testat båda och tycker de fungerar bra men har lite sämre plats att greppa den än en Baiely-modell. För tunna lister och små detaljer kan allt skalas ner och man kan använda en liten stöthyvel. Några viktiga saker att tänka på är att hålla hyveljärnet vasst som alltid, att hålla ett stadigt tryck nedåt så att hyveln inte tippar och att hålla fast biten ordentligt. En låg skärvinkel ger en viss fördel för ändträ men är alls inte så viktigt som vad produktbeskrivningar, foruminlägg och bloggar vill få en att tro. Ett vasst järn är avgörande, resten är detaljer.

Detta är en riktigt trevlig hyvel för att använda i en stötlåda. Lie-Nielsen #9 är en sk mitre plane och har en bra form med låg tyngdpunkt och vinkelräta sidor. Den har också tillräckligt med tyngd för att fungera bra att hyvla även hårdare träslag.

På den sista bilden syns min favorithyvel för stötning. Det är en Lie Nielsen #51 Chute Board Plane som är konstruerad enbart för detta ändamål. Den löper som synes i ett litet spår på stötlådan vilket gör att man bara behöver dra hyveln fram och tillbaka för att den ska göra sitt jobb. Man behöver inte tänka på att hålla den emot kanten utan att tippa den vilket man annars måste. Jag köpte hyveln begagnad av min kompis Chris när jag hälsade på i USA i höstas. Han skriver om sina intryck av den här. Uppenbarligen ändrade han sig efter publiceringen…

För den som vill riktigt grotta ner sig i detaljer rekommenderas David Charlesworths andra bok och hans DVD om Shooting boards. De är, som allt annat han givit ut, en guldgruva av information.

Posted in Hyveltyper | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *