Tankar om att slipa och bryna

Några inlägg på ett par diskussionsforum fick mig att fundera på hur jag egentligen tänker kring det här med brynjiggar, slipstenar och så. Jag har därför i all ödmjukhet formulerat några trossatser:

  • Krångla inte till det!  Hitta en metod som fungerar och håll fast vid den. Bryn alla verktyg på samma sätt om det går, annars dela in dem i ett par olika metoder. Jag bryner alla hyvelstål och nästan alla stämjärn med eclipsjigg på Sigma Power vattenstenar. Till smala stämjärn använder jag min Kell-jigg och en del udda eggar tar jag på frihand
  • Var rädd om stålet och avverka så lite som möjligt! Bryn alltid samma egg med samma vinkel. Jag har förenklat och bryner allt i 35 graders vinkel. Om en egg är skadad måste skadan slipas bort men om fasen bar blivit  för stor så slipar jag den bara tills det är en hårstråsbredd kvar av brynfasen.
  • Se till att brynet  alltid har samma form! Då följer stålet stenen och avverkas jämt. Den enklaste formen att hålla är naturligtvis plan. Plana brynet före varje gång du använder det. Låt också slasket från planandet ligga kvar på brynet, det hjälper till.
  • En polerad egg håller längre! När man bryner en egg repar brynet eggen. Ju finare bryne desto finare repor. När man använder eggen kommer stålet att slitas och när det är tillräckligt slitet bryts det ner. Detta sker alltid vid en repa men ju finare report desto mindre skada.
  • Polera med måtta! Det är inte lönt att lägga kraften på att polera en egg som bara används för grovavverkning! Lägg krutet på din putshyvel och de bästa stämjärnen i stället.
  • Det är roligare att snickra än att bryna! (eller är det?)
Posted in Slipa och bryna | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *