Urrivning eller Tear out

Jag har varit ganska dålig på att uppdatera bloggen på länge och har inte heller kollat om det kommit in några kommentarer att godkänna. När jag nu äntligen gjorde det hittar jag en bra fråga från en läsare:
”Har på sista tiden fått en ny passion och det är att handhyvla allt.
Dock har det smugit sig in ett problem som jag inte blir klok på varför det uppstår. Jag får ”tare outs” i mina hyvlade bitar, som om hyveln sliter bort bitar och inte skär av dem… Spelar ingen roll från vilket håll jag hyvlar och det är väldigt irriterande… Vad är det för fel? Är det hyvel är det mest troliga, nissen bakom hyveln? Känns som om det är en blandning mellan teknik och inställning på hyvel…”

Hyvelstålet fungerar både som en egg som skär av träfibrerna och som en kil som bryter isär dem. Isärbrytningen följer fiberriktningen och om den löper upp mot den hyvlade bitens yta så kommer eggen att skära snyggt och fint. Om fibrerna å andra sidan går ner från ytan och under det plan där eggen skär får man ful urrivning.
Det finns flera sätt att hantera detta. Alla har gemensamt att eggen ska vara vass! Som the Schwarz skriver: ”sharp fixes everything”
Det första är att hyvla åt rätt håll. Hyvla med fibrerna på samma sätt som man klappar en katt medhårs. Ibland finns inget rätt håll utan fiberriktningen ändras en eller flera gånger. Då får man välja bästa hållet.
Nummer två är att minska spåntjockleken. En tunn spåna med vass egg fixar ganska vresigt trä.
Nummer tre är att justera spånklaffen så nära hyveljärnets ett som möjligt. Jag använder en liten jigg med ett 0.05mm bladmått för att komma tillräckligt nära.
2014-04-21 12.10.10
Om detta inte räcker får man höja skärvinkeln. Antingen genom att välja en annan hyvel med hög vinket (ca 55 grader eller mer) eller om man har en stöthyvel med slipfasen uppåt bryna en högre vinkel. Har man ingen annan hyvel kan man också sätta en 20 grader fas på baksidan hyveljärnet, en sk back bevel.
Om inget av detta räcker till får man antingen ta fram en sickel eller en sicklinshyvel, eller ge upp och hämta slipmaskinen.

Posted in Teknik | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *