Verktygslådor och skåp i Iowa

Så där ja. Nu är resan över och jag är hemma igen från min tur till Handworks i Iowa. Det blev besök både på mässan i Amana Colonies och på utställningen med H.O Studleys verktygsskåp och hyvelbänk som Don Williams anordnat i frimurartemplet i närbelägna Cedar Rapids. Tänke att jag skulle börja med att dela med mej av några av mina bilder på temat verktygsförvaring. Tyvärr var ljusförhållandena i de bästa för fotografering, vare sig i ladan i Amana eller i Cedar Rapids, men håll tillgodo ändå.
Låt oss börja i på Handworks i Amana. En av många höjdpunkter där var den verktygskista som Christopher Schwarz och Jameel Abraham samarbetat om. Chris har gjort lådan och Jameel locket. Den är en fröjd för ögat!
DSC_0048

En lite närmare titt på locket visar de fantastiska detaljerna bättre men gör dem långt i från rättvisa. Jag stod och tittade på detaljerna i locket under lång tid och är djupt imponerad av Jameels skicklighet. Jag har tidigare sett några prov på hans talang, bland annat en ikon han målat till Chris Schwarz men detta var något särskilt. Det finns lite mer att läsa på benchcrafteds blogg här, eller på Chris blogg här

Handworks2015 (122)

Även Jameels brorsbarn hade med ett par verktygskistor. De lyckades få ett antal autografer i locken vilket säkert gör dem till värdefulla samlarobjekt.
Den minsta dottern, i åtta-tio års åldern löste visst problemet med att montera låset på rätt plats i locket genom att helt enkelt hoppa in i låden med en skruvmejsel och en ficklampa, stänga lådan och skuva delarna på plats inifrån. Elegant!

DSC_0049

Sedan handlar det om miniatyrer eller modeller eller vad jag ska säga. Denna verktygslåda i skala 1:12 av William Roberson är fylld av fungerande verktyg. Sågen har t.ex en tandning av 100 tpi. Hundra tänder per tum alltså. Det är knappt man kan se dem men sågen fungerar!

Handworks2015 (195)

En annan miniatyrsnickare är Marco Terenzi som gjort en ”anarchist tool chest” i skala 1:4 med verktyg. Han har förresten gjort en hel verkstad med fönster och hyvelbänk. Fascinerande! I den andra bilden, vid Marcos arm ser man en annan låda i skala 1:10. Trät i den är valt med omsorg. årsringarna är också i skala så den verkliga tätheten är storleksordningen 100 ringar per tum. Han fick leta ett tag innan han hittade tillräckligt tätvuxen fura.

mini chest

marco toolchest

Hyvelbänken och verktygen på den är ett under av detaljer och precision! Här har man något att sträva emot.

marco workbench

Sen kollade jag på ett annat skåp också men det får jag ta mer detaljer om en annan gång.
hyveldoktorn

Posted in Fantastiska fakta, Teknik | 1 kommentar

One Response to Verktygslådor och skåp i Iowa

  1. Pedder skriver:

    Wow, I’m so envious! More pictures please!

    Hej da!
    Pedder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *