Vilken Putshyvel ska jag ha?

Det beror så klart på vad du ska ha den till. Hyvlar du mest furu, Björk eller annat ganska snällt eller använder du ofta svårare virke som flambjörk eller tropiska träslag? Har du maskinhyvlat material eller ska du hyvla sågat? Ska du hyvla stora skivor eller mindre bitar?
Jag brukar utgå från maskinhyvlat som jag först hyvlar av med en rubank #7 eller #8 för att få den perfekt rät och jämn. När jag då ger mig på den med putshyveln behövs inte många tag för en perfekt yta. Ofta tycker jag bättre om att använda en mindre putshyvel än en större för att det lättare att komma åt små områden som kan behöva lite extra uppmärksamhet. Å andra sidan använder jag nog min #3 och min #4 1/2 lika ofta. En #4 är dock en bra allround storlek och vilken man väljer är mycket en fråga om känsla och smak. Själv föredrar jag Lie Nielsen och gamla Stanley men Clifton och Veritas är också bra kvalitet.

From left to right: Record 4½, Ray Isles A5 Infill, Lie Nielsen#4 55 degree frog, Stanley #4 type 11, Stanley #3, Lie Nielsen #2, Wayne Anderson mini smother

Några av mina putshyvlar

Putshyveln är den hyvel som används för att ge virket den slutliga finishen. En handhyvlad yta går inte att förbättra ytterligare genom att till exempel putsa med sandpapper. Det kan i och för sig vara nödvändigt att ta några tag med sickel eller sicklingshyveln för att få bort grundare urrivningar och putsa med fint sandpapper för antingen ge ytan ett likartad utseende efter sicklandet eller få en absolut plan yta innan den lackas. Hyvelns något rundade järn lämnar väldigt små dalar efter sig som hjälper till att ge den handhyvlade ytan liv och karaktär. Tyvärr kan det synas som tunna grå streck under till exempel en schellackpolering.

From left to right: Record 4½, Ray Isles A5 Infill, Lie Nielsen#4 55 degree frog, Stanley #4 type 11, Stanley #3, Lie Nielsen #2, Wayne Anderson mini smother

Jämför hyvlarnas längd!

Putshyvlar finns i många storlekar. Breda, smala, långa och korta. På bilderna finns några varianter från en kort och smal Anderson-infill och en Lie Nielsen #2 till en bred och lång Record #4½.
Man kan tro att en bred och stor hyvel är bäst för att snabbt hyvla en yta och få den jämn och fin. Så är det nödvändigtvis inte. En färdighyvlad yta behöver inte vara alldeles slät och jämn, den behöver bara se sån ut. Det är därför ofta mer effektivt med en kort och smal hyvel som följer med i virkets ojämnheter.

En annan viktig egenskap är hyvelns skärvinkel. Ju högre vinkel desto bättre förmåga att hantera trä med vacker ådring och växlande fiberriktning. Priset är att den då också blir svårare att skjuta framåt genom hyveltaget. Den vanligaste vinkeln är 45 grader och är en bra kompromiss mellan att hyvla utan urrivningar och vara lätt att hyvla med.

Lie Nielsen #2 and Lie Nielsen #4 HAF

Jämför hyvlarnas skärvinkel

På bilden kan man jämföra en Lie Nielsen #2 med 45 graders vinkel och en Lie Nielsen #4 med ”common pitch” dvs 55 graders vinkel. 4an har blivit en av mina favoriter för svårare trä men då inte den duger får min Anderson infill rycka in med sin mindre sula, otroligt tighta spånöppning och 57 graders vinkel, den klarar allt.

Smoothing plane: Putshyvel, Chambered iron: Svagt rundat hyveljärn,

Posted in Hyveltyper | 3 Comments

3 Responses to Vilken Putshyvel ska jag ha?

 1. Max skriver:

  Mycket bra info här tack! En #2 verkar nu inte alls vara en dum ide’..
  Nu ska jag kolla igenom hela siten o se vad mer jag missat.

 2. Kristin skriver:

  Wow, vilken otroligt informativ sida! Jag ramlade in här tack vare tips på slöjd är livet-gruppen på facebook, vilken tur jag hade 🙂 Din sida hamnar direkt bland mina favoriter och jag kommer tillbaka.

 3. sven skriver:

  Tack för att du delar med dig av all din kunskap om detta. Det är ett exempel på nätets funktion i kombination med en grundläggande demokratisk hållning till kunskap när det är som bäst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *